La 24 noiembrie a avut loc prezentarea raportului „Tinerii pe piaţa muncii din Republica Moldova: competenţe şi aspiraţii” și consultarea constatărilor raportului “Incluziunea tinerilor aflaţi în afara sistemului de educaţie, formare şi ocupaţie profesională (tinerii NEET)”. Studiile sunt realizate în cadrul proiectului ”Observatorul de competențe axat pe tineri”, susținut de RBEC Catalytic Facility, finanțat de Guvernul Turciei în parteneriat cu UNDP, UNFPA, SDC, CNTM.
Raportul “The Future of Jobs” vine cu o serie de predicții care vor fi cele mai importante calități pe care angajatorii vor dori să le regăsească la un angajat în viitorul cel mai apropiat. Concluziile se bazează pe un studiul la care au participat 350 de manageri proveniți din cele mai importante 15 economii ale lumii.
În Republica Moldova, fiecare al doilea tânăr de 15-29 ani începe pentru prima dată să-și caute de lucru în medie la vârsta de 19 ani. Traseul spre primul loc de muncă stabil sau satisfăcător după terminarea studiilor are o durată medie de 8,6 luni, fiind un traseu mai îndelungat pentru femei (9,6 luni) decât pentru bărbați (7,4 luni).